2015. december 5., szombat

Mítoszok #01

Miről kapta Európa a nevét?

Európé elrablása

Európé és testvére, Kadmosz Fönícia egyik szépséges völgyében élték gyermekéveiket. Virággal teli mezők, gyümölcsökkel teli fák díszítették ezt a csodás szíriai tájat. Itt cseperedtek fel a fiatalok, édesanyjuk felügyelete mellett.
 Egy napon a folyóparton játszottak, amikor egy hatalmas bika telepedett melléjük. Hófehér volt az a bika, egyetlen folt sem volt rajta. Békésen figyelte a játszadozó gyerekeket és tűrte azt is, mikor Kadmosz a hátára mászott, meglovagolta.
 Kadmosz ösztökélte a fehér bikát, mire az állat lassú vágtában körbefutotta a virágos rétet. Kadmosz húgát is biztatta, hogy üljön fel a bika hátára.
 A biztatásra Európé is nekibátorodott, kezdetben csak simogatta a bikát, de aztán ő is felült rá. Mikor a lány az állat hátán volt, az hirtelen vágtatni kezdett, s eltűnt Kadmosz szeme elől.
 A kisfiú sírva ment haza elpanaszolni az édesanyjának a történteket. Másnap útnak indultak, a bika nyomában napnyugatnak, hogy Európéra bukkanjanak.
 Napokon, heteken keresztül gyalogoltak, erdőn és mezőn mentek, arra, amerre a Nap nyugovóra tér, de nem találták a kislány nyomait. A távöli földek lakói egyre csak rázták a fejüket, ha megkérdezték tőlük: hófehér bika hátán egy kislányt senki sem látott errefelé!
 Évek teltek el, de ők nem adták fel a reményt és csak mentek nyugatnak. Egy este az édesanya lerogyott a földre és azt mondta a fiának, hogy ő már nem tud többet felkelni innen, de csak menjen és kutassa fel a testvérét.
 Kadmosz ezután egyedül vándorolt, s egyszer csak rámosolygott a szerencse. Szépséges ifjúra lelt egy ligetben, aki aranyhárfán játszott és gyönyörűen énekelt hozzá. Apollón isten volt az, s megmondta a kisfiúnak, hogy merre találja meg a testvérét.
 Apollón azt is Kadmosz lelkére kötötte, hogy ha megtalálja Európét, ne maradjanak ott, hanem menjenek még tovább, egy békés tehén fogja majd megmutatni a helyet, ahol megállhatnak, ott alapítsanak várost maguknak, s legyenek az új nép királyai.
 A Parnasszosz hegy tövében épült Delphoiban Kadmosz rá is lelt testvérére. Nem sokáig időztek a templomban, hanem elindultak nyugatnak. Nemsokára kísérőjük akadt, egy békés tehén, aki még hosszan vezette őket, míg végre eljutottak egy sík mezőre.
 Kadmosz tudta, hogy megérkeztek arra a helyre, amit Apollón megjövendölt. Várost alapítottak, sok ember lakta ezt a várost, amit Thébainak neveztek el. Kadmosz király lett, s testvére, Európé vele élt nagy boldogságban.
 A földrész, amely befogadta őket, azóta is Európé nevét viseli. Úgy hívják: Európa.

- Vass Kitti

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése