2015. december 5., szombat

Birsalmatorta recept

A birsalmatorta az alma közeli rokona. Csodás az illata és az aromája, érdemes belőle finomságokat készíteni. Mint például ez a torta.


Hozzávalók (4 főre)                                                                

A tésztára:

6 dkg cukor
1 db citrom
15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7.5 dkg lágy vaj
1 csipet só

A tetejére:

2 db tojás
1 evőkanál méz
1.25 dl almalé
10 dkg mandulapehely
50 dkg birsalma
1.5 dl főzőtejszín
1 db narancs
3 dkg cukor
1 kiskanál fahéj



Elkészítés:

Megmossuk a citromot, megtöröljük, és a héja felét lereszeljük. A reszelt héjat, a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük 1–2 evőkanál vízzel és a vajjal. Sima tésztává gyúrjuk, kibéleljük vele a sütőformát (26 centiméteres kapcsos sütőforma) úgy, hogy a pereme 3 cm magas legyen. Betesszük a hűtőbe.
A birsalmát meghámozzuk, megmossuk, a magházát eltávolítjuk, húsát 1 cm vastag gerezdekre vágjuk. Megmossuk a narancsot, megtöröljük, a héjából reszelünk egy keveset, és a felét kifacsarjuk. A levét és a héját az almalével és a cukorral felfőzzük. Beletesszük a birsalmát, és gyenge tűzön, fedő alatt 5 percig pároljuk. Leöntjük a levét és félretesszük, a gyümölcsöt lecsepegtetjük. A szirupot leszűrjük, és félretesszük, amíg kihűl, a narancshéjat pedig kidobjuk. A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük.
A tésztára szórjuk a mandulát, és 15 percre a sütőbe tesszük. Elrendezzük a tortalapon a birsalmát. A szirupot a tojásokkal és a tejszínnel elkeverjük, s a birsalmára öntjük. 180 °C-on (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3- as fokozat) 30 perc alatt készre sütjük.
Fahéjas mézzel megkenjük, majd 10 percig a sütőben pihentetjük. A lekapcsolt forma alján hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!
- Vass Kitti

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése